Zwemles is van groot belang

De keuze om een kind te leren zwemmen ligt bij de ouders. Zo zijn er vele opvattingen over de leeftijd, aantal diploma’s en het belang hiervan.

 Belang van zwemles

Zwemles is van groot belang voor het kind. Vooral in Nederland. Hier is het verdrinkingsgevaar groot, aangezien het een waterrijk land is. Om het verdrinkingsgevaar te verkleinen is zwemles nodig. Het kind went aan het water en het wordt bekend met het bewegen in het water. Dit zorgt al voor minder paniek wanneer een kind in het water ten val komt. Zwemles_is_van_groot_belangDaarnaast bevordert zwemmen de fysieke en motorische ontwikkeling. Deze ontwikkeling is erg belangrijk bij de groei van het kind. En het kind krijgt door het leren en kunnen zwemmen meer zelfvertrouwen en leert zijn eigen lichaam steeds beter kennen. En de kans op watervrees verklein je.

Geschikte leeftijd voor de eerste zwemles

Er zijn verschillende meningen over de leeftijd van het kind wanneer hij begint met zwemles. Op scholen wordt meestal zwemles vanaf groep 5 gegeven. Dit geeft dus een leeftijdsindicatie van 8 jaar. Maar vele ouders brengen hun kinderen al veel eerder naar zwemles toe. De geschikte leeftijd om je kind te leren zwemmen is rond de 7 jaar. Dan is de motoriek van het kind al verder ontwikkeld waardoor de zwemles sneller effect heeft. En wanneer er sneller goed resultaat wordt geboekt scheelt het in de kosten en geeft het je kind meer zelfvertrouwen.

Aantal zwemdiploma’s

De basisdiploma is onderverdeeld in 3 diploma’s.

  • Zwemdiploma A
  • Zwemdiploma B
  • Zwemdiploma C

Deze 3 diploma’s worden gezien als het Zwem-ABC. Wanneer je kind zwemdiploma C heeft behaald wordt hij gezien als geheel veilig in het water en beheerst hij de zwemtechniek goed. Er zijn nog vele andere zwemdiploma’s, maar het Zwem-ABC is voldoende om je kind veilig in wateren te laten zwemmen.

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *