Depressie

Vaker post-natale depressie na problematische zwangerschap

Hoe meer problemen je als vrouw tijdens je zwangerschap of bevalling tegenkomt, hoe groter het risico dat je in de eerste twee maanden na de geboorte van je kind depressief wordt. Dat meldt het Erasmus Medisch Centrum. Problemen die een postnatale depressie kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging of een ongeplande keizersnede.


Van de vrouwen die meededen aan het onderzoek, kreeg 8% een postnatale depressie. Vrouwen die met één probleem werden geconfronteerd, hebben een risico van een op de zeven om in de eerste twee maanden na de bevalling depressief te worden. Dit risico loopt op naarmate vrouwen meer complicaties doormaken. Een onbehandelde postnatale depressie kan maanden of zelfs jaren aanhouden, met grote gevolgen voor de moeder. Dit heeft ook invloed op de ontwikkeling van het kind.

Bewust

Henning Tiemeier, arts-onderzoeker van het Erasmus MC: “Het is belangrijk dat gynaecologen, verloskundigen, huisartsen en medewerkers van consultatiebureaus zich bewust zijn van dit toegenomen risico op postnatale depressie. Een moeder kan dan sneller worden behandeld, zodat de gevolgen voor haar en het kind beperkt blijven.

Bron: www.erasmuscmc.nl

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *