Wiegendood

Groot drama: Wiegendood

Je pasgeboren kind wil je het liefst zo dicht mogelijk bij je houden. De gehele tijd wil je hem kunnen zien en horen. Je bent bang dat je kind iets overkomt. De wiegendood bijvoorbeeld.

Maar als ouder zijnde heb je slaap nodig en de baby ook. Welke voorzorgsmaatregelen kan je treffen zodat je niet bang hoeft te zijn voor de wiegendood?

Wiegendood

Wiegendood

Wiegendood is het plotselinge overlijden van een kind tussen de 3 weken en 1 jaar oud. De baby zag er niet ziek uit en de doodsoorzaak kan niet worden gevonden. Zo kan wiegendood ook niet voorkomen worden omdat er niet duidelijk is waaraan het kind overlijdt. Maar er zijn onderzoeken verricht die een paar omstandigheden aan het licht hebben gebracht. De volgende tips zijn afgeleid van de onderzoeken.

Op de rug slapen

Sinds men wordt afgeraden om de kinderen op hun buik te laten slapen zijn de wiegendoodgevallen sterk afgenomen. Laat je kind dus op zijn rug slapen. Want met buikligging kunnen complicaties optreden die levensgevaarlijk kunnen zijn.

  • Bij buikligging kan het kindje te weinig zuurstof binnenkrijgen.
  • Bij buikligging kan het kindje zich makkelijker voortbewegen waardoor ze zich kunnen verstikken onder het dekbed of tussen knuffels.
  • Bij buikligging kan het kindje minder warmte van het lichaam afgeven. Zo kan hij het te warm krijgen.
  • Bij buikligging is kans op ademnood groter. Er ligt een grotere druk op de neus en onderkaak.

! Wanneer de baby zichzelf goed en snel kan omdraaien is hij in staat om zijn eigen slaaphouding te bepalen.

Niet te veel warmte

Wanneer het kindje het te warm krijgt gaan zijn bloedvaten wijd openstaan. Want zijn huid probeert af te koelen, hierdoor daalt de bloeddruk. Het hartje moet dan sneller pompen om de bloeddruk weer op peil te krijgen. Dit is erg gevaarlijk, want het hartje komt zo onder (te) grote druk te staan.

Kleedt daarom je baby niet te warm en dek hem niet te warm toe. Zorg ook dat de slaapkamer goed geventileerd is.

Baby slaapt in de wieg

Laat je baby niet bij jou in bed slapen. Dit is te warm voor het kindje en te gevaarlijk. De baby kan geplet worden, stikken, uit bed vallen of tussen de matrassen raken. Leg hem in de wieg en laat hem daarin slapen. Dat is het veiligst.

Niet roken

Stop met roken als je zwanger bent is mijn advies. Maar blijf gestopt als je kind is geboren. Want roken heeft tijdens de zwangerschap een negatieve invloed op de zuurstofvoorziening, groei en longfunctionering van je kind. Maar roken verkleint ook de opname van zuurstof bij het kind wanneer hij geboren is. Ook maakt het je kind vatbaarder voor ontstekingen van de luchtwegen. En de luchtwegen zijn een belangrijke factor bij het voorkomen van de wiegendood.

Als het je niet lukt om te stoppen rook dan op zijn minst buiten en niet in de buurt van het kind. Meeroken is ook slecht.

Borstvoeding

Door onderzoek is bekend dat het geven van borstvoeding voor sowieso 3 maanden de kans op wiegendood verkleint.

  • Je kindje bevordert zijn zuigvermogen en traint zo zijn spieren van de mond en kaak.
  • Ook traint hij zijn nekspieren wat positief is voor het omdraaien van zijn hoofd in zijn slaap.
  • Borstvoeding zorgt ervoor dat het kindje eerder wakker wordt.

Medicatie

Wanneer je borstvoeding geeft vermijdt dan kalmerende medicatie. Dit is ongezond voor het kindje.

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *