Wel of geen zakgeld?

Hoe doe ik dat met zakgeld?

Kinderen eigen geld geven is belangrijk voor hun financiële opvoeding, daar zijn de deskundigen het over eens. Het helpt hen inzicht te krijgen in de wereld van het geld en van keuzes maken. Zakgeld is onmisbaar in deze tijd.

Zeven tips voor zakgeld

  • Leergeld

Met zakgeld geef je je een kind een klein beetje verantwoordelijkheid. Het is leergeld. Hiermee kan hij of zij ontdekken wat er gebeurt als je alles meteen opmaakt en na verloop van tijd ook wat er gebeurt als je spaart. Beschouw het ook echt als leergeld. Laat je kind er mee oefenen zonder steeds heel erg te sturen.

  • Versnoepen

In een keer alles versnoepen of allerlei prullen aanschaffen kan best een keertje. Maar aan de consequenties valt niet te tornen: op is op. Dan zit je kind de rest van de week of maand zonder Begeleid het wel. Wil een kind iets heel graag hebben, bekijk dan samen hoe het bij elkaar gespaard kan worden.

 

  • Reclame

Als je kind wat ouder wordt, wordt het ook gevoeliger voor de impact van reclame. Ook dan kun je in gesprek gaan over merken en verleidingen. Leg uit dat reclamemakers niet als doel hebben kinderen gelukkig te maken. Zoek samen uit wat je kind écht zelf leuk vindt en wat bij hem past. Langzamerhand leert je kind wat bij hem of haar past en dat het veel leuker is om daar geld aan te besteden.

  • Gescheiden ouders

Ben je gescheiden? Het is fijn en duidelijk voor je kind als ook dan beide ouders het eens zijn over wie hoeveel zakgeld geeft en hoe vaak. En dat dat budget vaststaat.

  • Crisis

Het is crisis in Nederland. Natuurlijk krijgt je kind gewoon zakgeld. Geef je eenmaal zakgeld, verander die situatie dan alleen als het echt niet anders kan. Wel kun je uitleggen dat een ‘vette’ stijging er dit jaar niet in zit, bijvoorbeeld omdat de kinderbijslag ook niet omhoog gaat, maar alle kosten wel.

  • Klusjes

Komt je kind steeds geld tekort, dan kun je het aanmoedigen bepaalde klusjes te doen. Spreek vaste bedragen af voor bijvoorbeeld auto wassen, ramen wassen of stofzuigen.

  • Persoonlijk financieel opvoedadvies?

Het Nibud geeft advies over geld en opvoeding. De hulplijn is tijdens kantoor uren bereikbaar via 0800-2212121.

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *