Veiligheid

Brandwonden

Een ondernemende peuter of kleuter die de wereld wil leren kennen, ziet zelf geen gevaar. Hij of zij heeft dus een extra veilige omgeving nodig. Toch krijgen heel wat kinderen te maken met brandwonden ondanks de aandacht van de ouders voor de veiligheid.

Brandwonden zijn buitengewoon pijnlijk en zorgen vaak voor levenslange beschadigingen. Helaas zijn onder de duizenden mensen die zich jaarlijks medisch laten behandelen met brandwonden veel kinderen tot vier jaar. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En lang niet alle kleine kinderen kun je aanleren om niet aan bijvoorbeeld hete thee of koffie te komen of niet aan een tafelkleed te trekken.

Water, de rest komt later


Misschien herinner je je die slogan nog wel. Water is altijd nummer 1 in de eerste hulp bij brandwonden. Het koelen moet tenminste tien minuten duren, het liefst met lauw stromend leidingwater, bij voorkeur uit de douche.

Behandel de wond niet met zalfjes, maar leg er een steriel verband op en ga er mee naar de dokter.

 Brandwonden voorkomen

  • Houd je kindje uit de buurt van hete thee of koffie
  • Gebruik geen tafelkleed
  • Kook alleen op de achterste pitten als je kind in de buurt is
  • Zet nadat je heet water hebt getapt de kraan weer op koud.
  • Een thermostaatkraan in de badkamer is handig.

De Brandwondeninformatielijn

Hier kun je vragen stellen over de gevolgen van een brandwondenongeval voor je kind. Bijvoorbeeld over de verzorging van wonden, over leven met littekens, maar ook over wat je merkt aan je kind als het gaat om schaamte of angst.  De lijn is op werkdagen te bereiken via 0900-044 0044

Kijk voor meer informatie op www.brandwonden.nl

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *