Veiligheid van kinderen

Kinderveiligheid

Veel ongelukken met baby’s of kleine kinderen gebeuren thuis. Het is echter nooit mogelijk om uw huis helemaal kindveilig te maken. Er kunnen zich altijd gevaarlijke situaties voordoen die u van te voren niet had voorzien. Het heeft ook geen zin om de hele dag maar bang achter uw kind aan te lopen. U moet uw kind veilig houden, maar ook zijn ontdekkingstocht toestaan. De tips om uw kamers veilig te houden helpen u al op weg. U moet bijvoorbeeld uitkijken met stopcontacten, scherpe tafelranden, trappen, een hete verwarming/kachel/open haard, elektrische apparatuur, giftige stoffen en een glad bad.

U kunt uw baby of peuter het beste beschermen door voortdurend toezicht. Pas na vele jaren kan uw kind zelf verantwoordelijkheid nemen voor zijn veiligheid.

VeiligheidNu is het uw taak om met uw gedrag invloed uit te oefenen op de veiligheid van uw kind(eren). Let daarom altijd goed op. Er is niet veel nodig om een ongeluk te laten ontstaan. Blijf zo veel mogelijk in de buurt van uw kind en ben extra waakzaam op de momenten dat er stress of drukte in huis is. U kunt dan heel snel afgeleid zijn of heel geconcentreerd met iets bezig zijn, waardoor de kans groter is dat er bijvoorbeeld een mes blijft slingeren, de badkamer open blijft staan of een schoonmaakproduct niet opgeborgen wordt.

Elk kind is kwetsbaar door de onontwikkelde motoriek, de drang om dingen te ontdekken en het gebrek aan beoordelingsvermogen. Het is daarom niet voldoende om alleen te zorgen dat uw kind zich nergens aan kan bezeren. U kunt beter hem stapsgewijs leren wat gevaarlijk is en waarom dat zo is. Introduceer bijvoorbeeld een lijst met waarschuwende woorden. Denk aan woorden als au, vies, heet en scherp. Leer uw kind ook de betekenis van zinnen als Dat doet pijn of Dat is gevaarlijk. U zult dan met de tijd merken dat het leren van deze woorden en zinnen resultaat heeft. Herhaal de lessen die u uw kind leert ook elke keer, kleine kinderen hebben nu eenmaal een kort geheugen.

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *