Veilig vrijen

Seks, nog steeds af en toe een taboe. Maar veel mensen weten dat seks en sexualiteiten positieve energie en plezier kan geven. Het is goed om dat duidelijk te houden voor jezelf maar ook vooral voor je kinderen die er in de toekomst of nu in aanmerking mee komen. Daarentegen is het ook belangrijk duidelijk te zijn wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je niet veilig wordt gedaan. Maak duidelijk dat sex eventueel geslacht-ziektes of een zwangerschap tot gevolg kan hebben.

Veilig vrijen is het beste. Want dit betekent dat men beschermd is tegen een soa en een ongewenste zwangerschap. In Nederland wordt de term ‘Double Dutch’ vaak genoemd: gebruik een condoom samen met de pil. Als uw kind niet in staat is zelf deze voorbehoedmiddelen te kopen, zorg dan dat u ze in huis haalt. En dat hij/zij weet waar ze liggen.

Soa en zwangerschap

Safe_sex

Soa is een afkorting voor: Seksueel Overdraagbare Aandoening. Ook wel geslachtsziekte genoemd. Soa worden overgedragen door seksueel contact. Dit kan tijdens het neuken gebeuren, zowel vaginaal als anaal. Maar ook tijdens oraal contact. Het condoom is het enige voorbehoedmiddel dat bescherming biedt tegen soa. Ook bestaat er een beflapje als bescherming tegen soa. Dit is een vierkant stukje rubber dat gebruikt kan worden tijdens de orale seks bij een vrouw.

Zowel jongens als meisjes moeten weten hoe je een condoom moet gebruiken. Een gebruiksaanwijzing staat op de bijsluiter van de verpakking. Adviseer uw kind eerst te oefenen met het omdoen van een condoom. Nog voordat er seks plaatsvindt. Vertel uw kind ook dat als het condoom gescheurd is tijdens het vrijen, er meteen actie ondernomen moet worden. Om een zwangerschap te voorkomen moet zo snel mogelijk de morning-after pil of ‘noodpil’ geslikt worden. Ook is het belangrijk uw kind te wijzen op eventuele klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een soa.

Klachten die op een soa kunnen duiden, zijn:

  • Pijn bij het plassen

  • Jeuk

  • Afscheiding uit vagina of penis

  • Wondjes

  • Pijn bij het vrijen.

Voorbehoedsmiddelen

Er zijn tegenwoordig veel middelen om zwangerschap en een soa te voorkomen. Hieronder vindt je ze op een rij;

De Pil
Er bestaan veel soorten pillen. Meest gebruikt zijn de combinatie-pillen. Dat wil zeggen dat de pillen elk een zelfde combinatie oestrogenen en progestagenen bevat. De pillen zitten in een strip voor 3 weken.

Condoom
Er zijn mannen- en vrouwencondomen. Condooms zijn het enige anticonceptiemiddel dat zonder recept verkrijgbaar is. Het is ook het enige anticonceptiemiddel dat bescherming biedt tegen soa.

Het Spiraaltje
Het spiraaltje wordt door een arts ingebracht in de baarmoeder. Er zijn koperspiraaltjes en hormoonspiraaltjes. De hormoonspiraaltjes hebben als voordeel dat de menstruatie minder pijnlijk en heftig is. Nadeel is dat er in het begin na de plaatsing onregelmatig bloedverlies kan optreden.

De prikpil

Dit is een injectie met een progestageen, die in de bovenbil gegeven wordt. De prikpil moet om de 10-12 weken herhaald worden.

Pil-ring

De pilring is een ring met de combinatie van de hormonen oestrogeen en progestageen, die in de vagina wordt ingebracht. Deze ring blijft 3 weken zitten, na verwijdering ontstaat een onttrekkingsbloeding, net als bij het gebruik van de pil.

Pil-pleister
Dit is een pleister met een combinatie van oestrogeen en progestageen die op de bovenarm of boven de bil geplakt kan worden en daar 1 week blijft zitten. Men gebruikt 3 pleisters voor een cyclus. Na de 3 pleisters kan men een stopweek invoeren.

Implanon
Dit is een staafje met progestageen dat in de bovenarm wordt ingebracht. Het staafje kan daar 3 jaar blijven zitten.

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *