Veilig naar het zwembad

Zorgeloos zwemplezier

Water heeft een enorme aantrekkingskracht, vooral op kinderen. We brengen met z’n allen jaarlijks 150 miljoen bezoeken aan de ruim 1500 Nederlandse zwembaden. Hoe zorg je dat het veilig blijft?

Als je kind eenmaal dat felbegeerde zwemdiploma heeft, wordt een bezoekje aan het zwembad vooral een sportief – en relatief voordelig – uitje voor het hele gezin. Veel moderne zwembaden zijn dan ook op ‘fun’ ingericht. Wildwaterbanen, masserende waterstralen, spuitende dieren in het peuterbad en noem maar op. Tip: houd je kind in tropische zwemparadijzen goed in de gaten, want het gaat er heel anders aan toe dan in het bad waar hij leerde zwemmen!

Wat bijvoorbeeld een optie is, zeker als je meerdere kinderen hebt waarvan een kleintje, is om de kleinste aan een kindertuigje mee te nemen opdat die er niet zomaar tussenuit trekt. Je hebt dit soort tuigjes als los bandje maar ook als rugzakje. Met een kinderrugzakje met een tuigje erin heeft het kind niet zo in de gaten dat het geleid wordt en daarnaast kunnen ze hun eigen spullen erin meenemen.

ABC

Tegenwoordig moeten kinderen veel meer kunnen om een diploma te halen dan vroeger. Dat is niet voor niks. Want wildwater-baden, bubbelbaden en superhoge glijbanen vragen veel meer zwemvaardigheid. Het nieuwe diploma A is daarom uitgebreider dan het exemplaar dat je als ouder vroeger haalde. Bovendien wordt geadviseerd om ook tenminste B te halen. Daarmee krijgt je kind een betere conditie. Handig is dat veel kinderen tijdens schoolzwemmen nog verder kunnen oefenen en eventueel nog diploma’s kunnen halen.

Vijf tips van de badmeester

  1. Laat je kind eerst de omgeving verkennen. Ga samen kijken waar het diep en waar het ondiep is.
  2. Houd je kind in het oog. Als het warm is, wil je kind zo snel mogelijk het water in. Zwemonderwijzers zien soms kinderen die zo enthousiast zijn dat ze al in het water liggen voordat hun ouders goed en wel het kleedhokje uit zijn.
  3. Verbied rennen! De vloeren zijn vaak glad. Nieuwe baden hebben bovendien niet altijd een opstaande rand, waardoor je kind zo het (diepe) bad in kan glijden.
  4. Laat je kind zonder diploma niet alleen in het water met “vleugeltjes”. Als je kind in paniek z’n handen omhoog doet, kunnen ze afglijden.
  5. Babyzwembandjes kunnen vrij makkelijk achterover omslaan. Blijf steeds bij je kind!

Ze zijn watervlug

Wist je dat verdrinking in Nederland doodsoorzaak nummer één is bij kinderen onder de vijf jaar die overlijden door een ongeval? Reden voor de Stichting Consument en Veiligheid om hier een aantal jaren geleden de  campagne ‘Watervlug’ aan te wijden. Denk aan zwembaden, maar ook aan de tuinvijvers en niet te vergeten het bad thuis. Meer informatie vind je ook op www.kinderveiligheid.nl.

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *