Seks en relaties

Veilig vrijen

Pubers ontwikkelen zich fysiek snel maar ook psychisch. Ze worden voor het eerst verliefd en maken kennis met seksualiteit. Het is dan zaak dat je als ouders je kind op tijd voorlicht over veilig vrijen en anticonceptie.

Sommigen zijn er al op jonge leeftijd aan toe, maar het is niet zo dat alle jonge kinderen al seks hebben, zoals wel eens wordt beweerd. De helft van de jongeren van 17 jaar is nog maagd.

Onbetrouwbaar of incompleet

Wat moet je vertellen aan je kind?

Dat is natuurlijk afhankelijk van de relatie met je kind en wat hij of zij al weet. Informeer er eens voorzichtig naar. Maar laat je niet afschepen. Veel jongeren denken dat ze alles weten, maar hebben die informatie uit onbetrouwbare bron of ze weten wel iets maar niet alles.

Wat in elk geval niet mag ontbreken in de informatie die je geeft is dat het belangrijk is een voorbehoedmiddel te gebruiken. Niet alleen om zwangerschap te voorkomen. Maar ook om geen soa te krijgen. Het condoom beschermt tegen allebei.

Tips voor ouders

  1. Praat over verliefdheid, seksualiteit en relaties met je kind
  2. Geef condooms mee als je kind op vakantie gaat. In het buitenland zijn ze soms moeilijk verkrijgbaar en niet altijd betrouwbaar.
  3. Wijs op de risico’s van alcoholgebruik en blowen
  4. Verwijs je kind naar betrouwbare bronnen, bijvoorbeeld www.sense.info of www.seksualiteit.nl

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *