Ouderschapsverlof

Help, ik heb meer verlof nodig

Als jij en je partner allebei werken, kan het zijn dat je na je zwangerschapsverlof nog een tijd extra verlof wilt opnemen. Om op adem te komen, om voor je kind te zorgen of om tijdelijk wat meer tijd te hebben voor thuis. Dit kan via het ouderschapsverlof.

Ouderschapsverlof is verlof kun je opnemen als je zorgt voor kinderen jonger dan acht jaar. Per kind kun je dit één keer opnemen. Voorwaarde is dat je minstens een jaar bij dezelfde werkgever werkt en zorgt voor een kind jonger dan acht jaar.

Voor wie?

Papa én mama hebben allebei recht op ouderschapsverlof. Als je meer kinderen hebt, kun je voor elk kind apart ouderschapsverlof opnemen.

Hoe lang is ouderschapsverlof?

Standaard geldt dat je één jaar lang voor de helft van uw werkweek gaat werken. Als je bijvoorbeeld altijd 32 uur per week werkt, ga je voor één jaar 16 uur per week werken en hebt je 16 uur per week ouderschapsverlof. Je hoeft het verlof niet in één keer op te nemen, maar kunt het spreiden in overleg met je werkgever.

En mijn salaris?

Je krijgt officieel geen salaris voor de uren dat je ouderschapsverlof opneemt. De uren dat je blijft werken, krijg je natuurlijk wel gewoon doorbetaald. Maar dit kan per werkgevers verschillen. Soms staat in je aanvullende arbeidsvoorwaarden dat je wel (een deel) krijgt doorbetaald. Altijd even navragen dus

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *