Opvoeden zorgt voor stress

Doe ik het wel goed?

Ouders hebben faalangst, zo blijkt uit onderzoek van het maandblad J/M. Bijna alle ouders (88 procent) vinden het ouderschap vermoeiend en ervaren het als stressvol. Ze hebben regelmatig het gevoel het niet goed te doen. De angst voor mislukking maakt ouders faalangstig en overbezorgd. J/M deed onderzoek onder bijna 600 ouders met tenminste één schoolgaand kind in het primair of voortgezet onderwijs.

Ouders dichten zichzelf grote invloed toe op het leven en welzijn van hun kinderen. Het gaat daarbij om onder meer:

  • zelfvertrouwen (94%),
  • hun psychische gezondheid (87%)
  • en lichamelijke (84%) gezondheid,
  • schoolcarrière (69%) en
  • maatschappelijk succes (60%).

Deze verantwoordelijkheid weegt zwaar. Ouders hebben het idee dat hun kind en het geluk van hun kind maakbaar is.

Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, plaatst wel een kanttekening bij het onderzoek. Volgens hem is de ‘opvoedingskramp’ een typisch verschijnsel van hoogopgeleiden. ‘Als je arm bent, spelen er minder vragen als: heeft mijn kind ADHD, geef ik hem wel genoeg aandacht? Andere problemen hebben dan voorrang.’

Deelnemers aan het onderzoek

Aan het representatieve onderzoek deden in mei 2010 297 moeders en 301 vaders mee, in leeftijd variërend van 25 tot 60 jaar (gemiddelde leeftijd: 42,3), met tenminste één kind van 4 t/m 16 jaar. Veruit de meesten zijn getrouwd of wonen samen (92%) – buiten de Randstad (74%) – en voeden hun kind samen met hun partner op (91%). In totaal hebben de 598 ouders 1.379 kinderen (waarvan de oudsten 34 jaar zijn; gemiddeld 2,3 kind per ouder).
Bron: Volkskrant en website J/M

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *