Laat je kindje niet weglopen

Voorkomen of genezen, je kind is een wegloper.

Weer veel headlines in de diverse media na een paar geweldige stranddagen. Kinderen vermist op strand, in pretpark, op camping en diverse andere plekken waar het gemakkelijk kan voorkomen dat een kind in een onbewaakt moment weg kan zijn. Ook op de site vermist.nl is het een en ander te lezen hierover.

Als (groot)ouders van kleine kinderen is het bij je houden van de kleintjes een constante bron van zorg, en er is je alles aan gelegen om hier nooit in de stress te geraken doordat je als je je omdraait er ineens geen kind meer is. Of dit nu in het winkelcentrum, in de stad of op het strakd is, de gevaren zijn ons maar al te goed bekend helaas en die kunnen zitten in het verkeer, maar ook in andere mensen.

Een deel van de problemen kun je voorkomen door aandacht en opvoeding. Je kind moet zich realiseren dat het gevaarlijk is (zonder onnodig angst te zaaien) en stress veroorzaakt als ze er op eigen houtje tussenuit trekken. ook moet je proberen om een backup-plan af te spreken als de kinderen wat ouder zijn voor als je elkaar kwijt raakt. Dit heeft voor de hele kleintjes natuurlijk geen zin. Wat je wel kunt afspreken is bijvoorbeeld als kinderen je kwijt zijn dat ze naar een betrouwbaar persoon gaan (vaak uniform of vrouwen met kinderen) en die vragen contact met de ouders op te nemen. Hiervoor kun je je telefoonnummer in de jas zetten, of op een polsbandje. Ook zijn er bijvoorbeeldhorloges voor kids waarin “alleen maar” 5 telefoonnummers staan met naam erbij (bijvoorbeeld : papa – 06……….).

Preventief tegen weglopen zijn de zogenaamde tuigjes. Veel ouders reageren er een beetje afwijzend op omdat het een beetje op een hondenband lijkt maar met de juiste voorbereiding kun je het kind er prima van overtuigen dat dit normaal is. En in hele drukke omstandigheden moet je de discussie gewoon niet aangaan.

Er zijn polsbandjes die je snel even kunt aandoen en die weinig kosten. Er zijn echte tuigjes voor de wat zwaardere wegloopgevallen (en ook voor oudere gehandicapte kinderen bijvoorbeeld (borstomvang tot 57 cm). Maar er zijn bijvoorbeeld ook rugzakjes die in de vorm zijn van een knuffeldier, wat voor de kleintjes natuurlijk een prima reden is om ermee te willen lopen. Voor de iets oudere kindjes heb je ook neutrale rugzaktuigjes die wat functioneler zijn qua inhoud. Overigens zijn de meeste tuigjes en knuffels in zowel jongens als meisjesvarianten te verkrijgen.

Maar alle voorzorgen ten spijt kan het nog steeds misgaan, en iedere (groot)ouder weet dat ook. Dan kun je naast de bovenbeschreven middelen nog steeds wat doen. Zo zijn er naast het nummerhorloge ook systemen die je waarschuwen als het kind meer dan 25-50-100 meter bij je vandaan gaat in open veld. Ideaal voor op het strand of op de camping. Je kind heeft dan een polsbandje om en jij hebt een ontvangertje die registreert wanneer het kind buiten een zone loopt. Als het alarm gaat dan kun je middels de geluids en optische signalen het kind terugzoeken. Dit werkt op een radiofrequentie en helpt goed, maar de aangegeven 180 meter werk alleen in open veld natuurlijk net als een thuistelefoon. Deze zogenaamde Loc8tor systemen zijn ook ideaal overigens voor het traceren van huisdieren, sleutels en dergelijke die wel eens kwijtraken. Ze zijn er in een “luxe” variant met scherm en een credit card opsporingssysteem met lampjes. Qua bereik verschilt het iets.

Deze zogenaamde Locator technologie kan zelfs worden uitgebreid met GPS technologie wat echter nu nog beperkt is tot Engelse klanten helaas. de verwachting is wel dat dit ook naar Nederland komt. Het systeem werkt overigens in heel Europa wat natuurlijk super is als het écht misgaat!

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *