Kindjes die niet willen eten

Kinderen die niet willen eten. Je kind drijft je langzaam tot waanzin tijdens het avondeten. Dit is vast herkenbaar voor veel ouders. Het is vaak moeilijk en frustrerend om iedere dag weer het ‘gevecht’ aan te gaan. Maar geen nood, wij hebben een aantal handige tips en producten voor je !

Raak niet in de stress en compenseer niet

Blijf rustig als de kleine weer eens zijn of haar bordje niet leeg wil eten. Dreigen heeft geen zin en jullie voelen je er allebei niet beter door. Als je kindje het bordje niet leeg eet dan zijn de consequenties voor hem of haar zelf. Dat betekent dus honger in de avond.

Niet te veel drinken

Het is voor kinderen belangrijk dat ze genoeg drinken, maar ze moeten niet te veel drinken voor een maaltijd. Hierdoor kan de honger (tijdelijk) afnemen waardoor ze geen trek meer hebben in het eten.

Laat de kleintjes helpen

Laat je kind(eren) helpen bij het voorbereiden van eten. Het is natuurlijk hartstikke leuk om eens in de soep te roeren, de groentes te snijden, het toetje te maken of te verzinnen wat ze jullie gaan eten! Maak er een feestje van om te koken. Als kinderen iets zelf hebben gemaakt zijn ze ook sneller bereid om er van te eten.

Kondig het eten aan en eet op tijd

ID-100261475Eet op tijd. Als kinderen moe zijn hebben ze minder honger. Kondig ook het eten een tijdje van tevoren aan. Hierdoor kunnen ze het spelen langzaam afbouwen en hoeven ze niet ineens te stoppen waar ze mee bezig zijn.

Ook vinden de meeste kinderen structuur fijn. Probeer zo veel mogelijk rond dezelfde tijd te eten. Als het avondeten te laat is worden kinderen knorrig en chagrijnig.

Eet lekker samen

Kinderen zijn sponsjes. Ze kopiëren alles wat papa of mama doet. Eet daarom ook gewoon samen. Kinderen zullen zo goede tafelmanieren van jou overnemen (als je die hebt). Ook als er iets is wat je minder lekker vindt, gewoon opeten. Zo leert de kleine dat je van alles wat moet eten, ook als iets soms niet zo lekker is.

Doe rustig aan

Eten hoort iets te zijn wat je ontspannen kan doen. Neem de tijd voor elkaar, met name het avond eten is een geschikt moment hier voor. Doe een rondje hoe iedereen zijn dag is gegaan en luister aandachtig naar je kind. Er is niets vervelender dan tegen een ‘muur’ praten.

Omdat op deze manier het avond eten gezellig is / wordt, is het avond eten een moment van de dag om naar uit te kijken.

Geef een diep klein bord

Kinderen hebben een gebrekkige motoriek. Hierdoor is het soms moeilijk om van een plat bord af te eten want het eten gaat alle kanten op. Met een diep bordje blijft alles wat beter liggen en is het ook minder frustrerend.

Een klein bordje geeft voor een kind meer overzicht van wat ze allemaal moeten opeten. Ook hebben wij een bordje met een leuk gezichtje erop. Dit gezichtje kunnen kinderen zelf aankleden, het is natuurlijk net zo leuk om het gezichtje weer kaal te maken!

Mocht uiteindelijk nu niets helpen, ga dan langs de huisarts. De huisarts kan kijken of je je nu echt zorgen moet maken en of je langs een diëtist moet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *