Kinderzitjes in de auto – Nationale en internationale wetgeving

Internationale wetgeving omtrent kinderzitjes in de auto

Voor iedereen geldt dat hij of zij veilig in de auto zit. Het is echter te betreuren dat er in 2011 een aantal van 661 mensen is gestorven in het verkeer. Gelukkig is dit cijfer de laatste jaren, door betere veiligheid zoals airbags en gordels, aan het dalen. Veiligheid in de auto is zeer belangrijk, en zeker voor de allerkleinsten onder ons. Wat is precies de wetgeving voor kinderzitjes die de veiligheid van kleintjes moet garanderen?

LENGTE EN LEEFTIJD

Baby’s in een kinderzitje moeten tegen de rijrichting in vervoerd worden, zowel voorin als achterin. Dit betekent dat ze met hun neus naar achteren moeten zitten. Baby’s mogen zowel voorin als achterin zitten, het is echter wel belangrijk dat de airbag voorin is UITGESCHAKELD bij de bijrijder.

Kinderen en tieners tot achttien jaar, mits kleiner dan 1,35 meter, moeten verplicht in een goedgekeurd autostoeltje vervoerd worden. Dit mag zowel voorin als achterin.

Kinderen en tieners tot achttien jaar, groter dan 1,35 meter, moeten de autogordel om en – wanneer gewenst – een zitverhoger gebruiken. Ze mogen zowel voorin als achterin zitten.

KINDERZITJE

Het kinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens Europese veiligheidseisen, die u HIER kunt vinden. Onze autostoeltjes zijn goedgekeurd volgens deze eisen. Verder is een gordelverlenger niet toegestaan. Is de gordel te kort? Dan moet u een langere autogordel monteren.

GORDELGELEIDER

Gordelgeleiders zijn producten waardoor het diagonale deel van de autogordel niet over de hals loopt, maar over de schouder. Deze mogen alleen gebruikt worden door kinderen kleiner dan 1,50 meter waarvoor geen zitverhoger is.

BUITENLAND

Let er op dat, als u op vakantie gaat, de regels voor kinderzitjes in het buitenland verschillen! In bijvoorbeeld Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht kinderen tot 1,50 meter in plaats van 1,35 meter in een autostoeltje te vervoeren!

Voor de volgende landen geldt 1,35 meter: Nederland, België, Denemarken, Griekenland, Groot-Brittanië, Noorwegen, Spanje en Zweden,

Voor de volgende landen geldt 1,50 meter: Duitsland, Luxemburg, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Italië (mits Italiaans nummerbord),

Voor de volgende landen gelden afwijkende regels: Frankrijk (jonger dan 10 jaar), Italië (zelfde regels als in Nederland, mits Nederlands nummerbord)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *