Kind op komst

Naar alle waarschijnlijkheid heb je een zwangerschapstest gedaan en die was positief, Gefeliciteerd!! Jij en je partner natuurlijk hartstikke blij en helemaal rozig! Maar jullie dienen er ook van bewust te zijn wat de risico’s zijn en hoe je de veiligheid van jullie drieën kan garanderen. Want wat gebeurt er toch allemaal in die buik en wat zijn de risico’s wat betreft veiligheid.

Eten

Zwangere_buik

Wanneer je zwanger bent kan je eigenlijk alles eten wat je wilt. Om risico’s zo klein mogelijk te houden voor het kindje in je buik en voor jezelf, is het aan te raden om bepaalde dingen te laten staan tijdens deze periode zoals:

  • Rauwe melk
  • Rauw vlees zoals tartaar, halfdoorbakken biefstuk
  • Rauw vleeswaar zoals
    filet american, osseworst, rosbief, fricandeau
  • Rauwe kip(penvlees)
  • Rauwe vis
  • Rauwe schaal- of schelpdieren
  • Kaas van rauwe melk zoals
    brie, camembert, roquefort
  • Onverpakte kaas waarvan je niet weet of het van rauwe melk is gemaakt
  • Lever (veel vitamine A welke schadelijk is voor het ongeboren kind)

Eigenlijk is er één belangrijke stelregel: vermijdt alle rauwe en halfrauwe producten. In rauwe voedingsmiddelen komt de listeria bacterie voor. Deze bacterie veroorzaakt een bijzondere vorm van voedselvergiftiging. Als je gezond bent dan zal je geen tot weinig last hebben van deze bacterie. Echter, voor jouw ongeboren kind en voor pasgeboren kinderen kan deze bacterie schadelijk zijn.

Vooral tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap loop je een risico. Zolang je gewoon vlees door en door verhit, hoef je niet bang te zijn. (Half-)rauwe vleeswaren of vlees kan je beter vermijden. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Eet de volgende producten daarom met mate:

  • Leverproducten zoals
    paté, leverpastei, leverworst.
    Niet meer dan 15 à 20 gram per dag.
    Hierin zit veel vitamine A. Teveel vitamine A is schadelijk voor het ongeboren kind.
  • Rookworst, rookvlees, rauwe ham,
    omdat hier veel zout in zit wat de bloeddruk verhoogt.
  • Drop,
    in drop zit glycerinezuur waardoor je bloeddruk kan gaan stijgen.
  • Zout en zoutproducten,
    zoals kant-en-klare sauzen en soepen, aroma’s, omdat zout de bloeddruk verhoogt.

Baby veiligheid

Baby’s zijn erg nieuwsgierig en onvoorspelbaar. Ze hebben geen beoordelingsvermogen en moeten tegen hun eigen ingevingen worden beschermd door voortdurend in de gaten gehouden te worden. Wees dus waakzaam. Je kind heeft niet veel nodig om een ongeluk te veroorzaken. Hou de baby als het even kan bij je in de buurt en wees op je hoede op momenten van stress en op ogenblikken van de dag die het meeste spanning en drukte met zich meebrengen. Als je afgeleid bent of heel geconcentreerd met iets bezig, is de kans groter dat je de deur van de badkamer laat openstaan, een mes laat slingeren of een schoonmaakproduct vergeet op te bergen.

Tips voor de babykamer

  • Gebruik geen lamp met staander in de babykamer. De eerste maanden is een halogeenstaander best handig om je kind bij een zachte licht borst-of flesvoeding te geven. Eens je kind rondkruipt bestaat het gevaar dat hij de lamp omver gooit en zich ernstig verwondt.
  • Beveilig de speelgoedkoffer zodat het deksel niet dichtklapt op de vingers van je kind.
  • De mobiel mag je nu weghalen. Van zodra je kind rechtstaat, zal hij immers trachten de kleurrijke figuurtjes naar zich toe te trekken. Het gevaar bestaat dat hij bij het uit elkaar halen van de mobiel kleine onderdelen inslikt.

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *