Kind met down

 Nieuw: Downpolikliniek

Kinderen met het downsyndroom hebben specifieke medische behoeften. Daarom opent een aantal specialisten van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) in Amsterdam de Downpolikliniek.  Als ouder kun je met je kind hier naar een multidisciplinair spreekuur komen, waar verschillende artsen op één en dezelfde dag vanuit hun eigen specialisme advies geven.
Als je een kind met Downsyndroom hebt, loop je tegen andere vragen aan. Ook op medisch gebied. Op de Downpolikliniek werken een kinderarts, KNO-arts, oogarts, orthoptist, kinderfysiotherapeut en een medewerker van stichting MEE. Dit is een organisatie die informatie, advies en ondersteuning biedt aan iedereen met een beperking of chronische ziekte. Samen willen deze deskundigen kinderen met het syndroom van Down zo goed mogelijk begeleiden.

Van hart tot tanden en voeten

Het kindercardiologisch consult verloopt in samenwerking met de universitair medische centra. VUmc en AMC vanwege de specifieke apparatuur die daarvoor nodig is. Voor de opsporing en vervolgen van hartafwijkingen bij Downkinderen is namelijk speciale echo-apparatuur nodig. Downkinderen zijn ook vaker bang voor de tandarts.  Een speciale kindertandarts van het ACTA houdt hier rekening mee. Het is mogelijk een afspraak te maken bij de orthopedisch chirurg op dezelfde dag.

Slaapapneu

Een groot percentage (30-60%) van de kinderen met het downsyndroom, kan last krijgen van een slaapapneu. Dit kan diverse complicaties met zich meebrengen zoals groeiachterstand, hartproblemen, verhoogde bloeddruk, versterkte leer- en gedragsproblemen. Vroege diagnose en behandeling zijn belangrijk. Ook hier wordt op de downpolikliniek aandacht aan besteed door de KNO-arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *