Je baby en het consultatiebureau

Het consultatiebureau, houvast voor jonge ouders

In de maand na je bevalling heb je nog veel vragen. Zeker bij je eerste kind. Als de kraamhulp de deur achter zich dicht trekt, sta je er alleen voor. Het consultatiebureau helpt je verder.

In de eerste maand kun je je nog heel onzeker voelen. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Is je kind echt ziek, dan ga je natuurlijk naar de huisarts. Praktische, dagelijkse vragen op het gebied van voeding, slapen en de ontwikkeling van je baby, kun je stellen op het consultatiebureau.

Hielprik

Het eerste contact met het consultatiebureau verloopt automatisch. Als de baby vier of vijf dagen oud is, komt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau voor de hielprik.(In sommige provincies doet de verloskundige of de huisarts dit.) Ze neemt wat bloed af. Dat wordt onderzocht om te kijken of je baby lijdt aan een bepaalde stofwisselingsziekte en of de bijnierschors en de schildklier wel voldoende hormonen aan maken.

Verpleegkundigen en artsen

Vervolgens komt meestal de wijkverpleegkundige voor een huisbezoek. Samen vullen jullie het dossier van je kindje in.

Ook maak je een afspraak voor het eerste bezoek aan het bureau en kun je vragen stellen.

Op het consultatiebureau werken wijkverpleegkundigen en artsen. De laatste letten vooral op medische aspecten, terwijl de wijkverpleegkundigen moeders begeleiden. Je kunt met allerlei vragen terecht, over voeding, maar ook over eventuele depressieve gevoelens. Als je kindje wat ouder is, kun je ook met vragen over de opvoeding terecht.

Groeiboek

Bij de eerste afspraak is je baby ruim een maand oud. De baby wordt gemeten en gewogen en de hoofdomtrek wordt gemeten. De arts kijkt je zoon of dochter helemaal na. Hij vertelt je of je baby goed groeit en gezond is. Alle gegevens noteert hij of zij ook in het Groeiboek van je kind.

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *