Het veilig fiets-zitje

Steeds meer fietsen worden verbeterd om een fiets-zitje zo goed mogelijk te kunnen dragen. De standaarden worden verbeterd zodat het stuur niet omklapt wanneer je het stuur zelf niet recht kan houden. Maar waar moet je nou rekening mee houden als je dat ene fiets-zitje aanschaft wat op de fiets komt.

De plaats van het fiets-zitje

Er zijn 2 verschillende soorten fiets-zitjes.

  • Voorop de fiets/ aan je stuur
  • Achterop de fiets / op je bagagedrager

veilig_fiets-zitjeHou rekening met de verdeling van het gewicht op de fiets. Het fiets-zitje aan je stuur geeft bijvoorbeeld meer disbalans tijdens het fietsen. En het kan minder gewicht houden dan je bagagedrager. Denk hier daarom goed bij na waar je het zitje plaatst.

Hou ook rekening met je eigen kracht en het gewicht van je kind. En de leeftijd en het gedrag is ook belangrijk bij de plaatsing van het zitje. Hoe beweeglijker het kind is, hoe gevaarlijker dat is om het aan je stuur te bevestigen.

Veilig fiets-zitje

Controleer of het zitje aan de volgende eisen voldoet.

  • Europese veiligheidseisen
  • gordeltjes
  • voetsteunen
  • hoge rugsteun

Hiernaast zijn reflecterende stickers op de rugsteun bevorderend voor de veiligheid van jullie beiden.

Leeftijden

Het fiets-zitje is veilig voor kinderen vanaf 1 jaar. Want kinderen die nog geen 1 jaar oud zijn hebben nog geen sterk genoeg lichaam. Het kind moet sterk genoeg zijn om de schokken op te vangen en zichzelf rechtop te houden.

De maximale leeftijd voor fiets-zitjes is 6 jaar. Want de fiets-zitjes zijn ontworpen voor verschillende gewichtsklasse. Zo heb je de categorieën 9 kg. – 15 kg. En 9 kg. – 22 kg.. En kinderen boven de 6 jaar zijn vaak ook te lang om nog in een fiets-zitje te kunnen zitten.

Windscherm en windschermflap

Zorg ook voor een windscherm wanneer het fiets-zitje aan de voorkant van de fiets is bevestigd. Zo zit je kind beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. Je kan je kind extra beschermen door ook een windschermflap te bevestigen. Hierdoor is het kind ook vanaf de onderkant beschermt.

Let goed op welke fiets-zitjes op jouw fiets kunnen. En maak een testrit met je kind erin. Het kind moet er natuurlijk comfortabel in kunnen zitten.

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *