Driewieler vs. zijwieltjes

Wanneer je kind leert fietsen gaat dit in etappes. Hij moet eerst zijn evenwicht kunnen bewaren alvorens hij het trappen en sturen onder controle kan krijgen. Er zijn vele verschillende fietsen, maar welk soort fiets is nou het beste? Is de driewieler veiliger dan de tweewieler met zijwieltjes?

Evenwicht op de fiets

De driewieler is het beste voor het kind om zijn evenwicht leren te beheersen. Het zitje van de driewieler is laag bij de grond en het heeft een rugleuning. De rugleuning geeft meer steun en zorgt ervoor dat het kind niet zomaar valt wanneer hij een bocht maakt.

De tweewieler met zijwieltjes heeft een hogere zitting en maakt het gevaarlijker voor je kind. Het zitje heeft ook geen rugleuning waardoor hij sneller kan vallen. En wanneer hij valt, dan valt hij meteen van een hogere zitting. Dit maakt een tweewieler met zijwieltjes minder geschikt dan een driewieler.

Leren trappen en sturen tegelijkertijd

Driewieler_vs._zijwieltjes

De tweewieler met zijwieltjes is beter dan de driewieler om te leren trappen en sturen tegelijkertijd. Je kind heeft meer bewegingsvrijheid en kan minder snel klem raken tussen de trappers en de grond. Maar! Dit geldt alleen voor kinderen die al controle over hun evenwicht hebben. Wanneer dit niet het geval is moet het kind nog op de driewieler. Anders vergroot je onnodig de risico’s. Zonder balans valt het kind sneller en is het moeilijk om zijn lichaam onder controle te houden en te besturen.

Leeftijden om te leren fietsen

De gemiddelde leeftijd om te leren fietsen op een tweewieler schommelt tussen de 4 en 7 jaar. Heb geduld met je kind. Ieder kind ontwikkeld op zijn eigen manier en tempo. Het beste is om je kind te leren fietsen wanneer hij zelf aangeeft interesse in fietsen te hebben. Dus zet geen druk op je kind, dit werkt averechts.

Je kan wel de interesse in fietsen stimuleren. Dit doe je door van jongs af aan de loopfiets gebruiken. Zo krijgt het kind interesse in bewegen en leert je kind al zijn balans te bewaren.

Conclusie: De driewieler is het beste en het veiligste om je kind te leren fietsen. De tweewieler met zijwieltjes is het veiligst wanneer je kind de beginselen van het fietsen al onder de knie heeft. Hou de tweewieler met zijwieltjes in de garage totdat je kind de driewieler is ontgroeit.

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *