Draadloos netwerk beveiligen

Met de komst van het internet zijn we een heel eind vooruit gegaan. Maar het internet heeft niet alleen maar positieve punten. Met het internet zijn er ook aantal poorten opgegaan voor kinderen. Voor kinderen is het internet absoluut niet zo veilig als dat het lijkt. Virussen, spyware en sexueel getinte websites zijn erg dichtbij de kinderhandjes. Bij een verkeerd webadres kan er al een site open gaan die niet bedoeld is voor kinderen. In dit artikel vertel ik u welke belangrijkste risico’s er zijn en wat er tegen te doen valt. Er zijn vele oplossingen bedacht voor het veilig maken van het internet voor kinderen. Maar uiteindelijk is de sociale controle, dus toezicht, nog altijd erg essentieel.

Het internet vroeger

Het internet is rond 1990 ontstaan. Het begon allemaal met de geluiden die de modems maakten om op het net te kunnen komen, de krakende telefoonlijnen en verbindingen die nog eens uitvielen zonder opgaaf van redenen. In die tijd werd internet vooral gebruikt voor onderlingen communicatie via de mail en chat (wat lager stadium). Informatie was toen nog helemaal niet verkrijgbaar op het internet.

Het internet nu

internetbeveiligingTegenwoordig is internet de normaalste zaak van de wereld en gaat het met een snelheid van een vallende ster. Iedereen download de laatste hits en films die zijn uitgebracht. Ook is het communicatie aspect uitgebouwd naar webcams en chatprogramma’s die kunnen communiceren met iedereen over de hele wereld. Maar ook hier zitten weer niet alleen positieve punten aan verbonden. Helaas zitten er ook weer een aantal negatieve punten aan vast; paginas met sex, geweld, virussen en andere ongevraagde programma’s die niet leuk zijn voor uw kind en schadelijk kunnen zijn voor uw computer maar ook voor uw privé- en kostbare gegevens.

Risico’s

Gewelddadige of seksueel getinte pagina’s

Deze worden actief als er bijvoorbeeld een verkeerd emailtje opent. Virussen zijn vaak irritant, doordat ze bijvoorbeeld bepaalde toetsen op het toetsenbord blokkeren of dat ze een melding op je beeldscherm laten zien. Soms zijn ze echter zeer gevaarlijk en kunnen de harde schijf wissen. Dan bent u al uw gegevens kwijt.

Letterlijk: een programma dat meekijkt op de computer.

Op iedere pc die aan het internet gekoppeld is, is vaak spyware te vinden. Als er echter onveilige pagina’s bezocht worden, dan krijgt u er als verrassing een heleboel spyware bij. Het gevolg is dat de PC een stuk langzamer wordt, er steeds gekke meldingen in beeld komen en met een beetje pech, is er straks ook iemand met uw creditcardgegevens, rekeningnummer en telefoonnummers vandoor. Dat laatste is mogelijk als er een keylogger op de computer is geïnstalleerd, die alle toetsaanslagen registreert!

Op veel basisscholen is er een internetprotocol aanwezig.

Kinderen mogen bijvoorbeeld alleen pagina’s vanaf de kinderstartpagina bezoeken. Daarnaast is er vaak een internetfilter geïnstalleerd, die veel gewelddadige en seksueel getinte pagina’s tegenhoudt. Daarnaast kunnen computers zodanig worden opgesteld, dat leerkrachten en medeleerlingen precies kunnen zien wat er op de computers gebeurd. Het laatste slot op de deur is een virusscanner, die de computer vrij houdt van virtuele verkoudheid.

Zijn we nu zeker van een veilig systeem?

Nee, helemaal op slot zetten, kun je computers niet. Er glipt altijd wel iets door de beveiliging. Daar is nu juist het internetprotocol voor bedoeld: leerkrachten inschakelen als er iets vervelends op het scherm komt. De beste beveiliging begint bij de plek van de pc. Heeft uw kind een computer met internetverbinding op zijn of haar kamer staan? Dan wilt u niet half weten, wat er zich op dat beeldscherm allemaal afspeelt. Heeft u de computer in de huiskamer staan, met het beeldscherm naar u toe gericht, dan is dat eigenlijk al de grootste beveiliging. Wilt u een extra zekerheid inbouwen, installeer dan het programma NAOMI internetfilter. 90 % van alle ongewenste content wordt dan gefilterd. Installeert u daarnaast een goede virusscanner, een firewall en ad-aware om de meeste spyware te verwijderen, dan bent u een goede stap in de richting naar een schone en veilige computer.

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *