Die mooie babytijd

Babyblues: Tips voor papa’s

Eindelijk is het zover: je bent vader. Je kunt nu alle beelden die je hebt opgedaan in films en boeken aan de praktijk toetsen. Je leven thuis verandert op slag. Natuurlijk ben je gek op die kleine, maar er zijn ook minder leuke kanten.

Slaapgebrek

Huilen, lachen, weinig slapen. Dat zijn de kernwoorden van de eerste weken vaderschap. En dan nog die telefoon. Jij kunt helpen de rust in huis te bewaren. Want die rust hebben jullie allebei, eh alledrie, nodig. Voor de borstvoeding is het belangrijk dat je vrouw zich niet al te druk maakt. Dus je hebt alle reden om af en toe als een soort politieagent de ergste drukte buiten de deur te houden.

Actie!

Naar het gemeentehuis om aangifte te doen. Het geboortekaartje moet de deur uit. Het bezoek ontvangen, beschuiten gesmeerd. Je zou haast vergeten dat je ook nog je baby moet leren kennen. Bespreek samen met je partner waar jullie je goed bij voelen. Laat je niet leven, want deze bijzonder e tijd komt niet meer terug!

Hormonen

De zwangerschapshormonen gierden de afgelopen negen maanden door het lijf van je vrouw. Nu verandert dat opeens. Veel vrouwen voelen zich labiel, onzeker of moedeloos. Het helpt enorm als je niet in paniek schiet maar haar even rustig laat huilen of praten.

Luister naar de kraamhulp

Misschien tel je af tot het moment dat de kraamhulp de deur achter zich dichter trekt.Toch, verman je. Want de kraamhulp is een bron van informatie. Vraag haar dus het hemd van het lijf zolang het kan. Je vaderrol begint vandaag.

Samen zorgen

Je biologische bijdrage aan deze baby was misschien klein, je sociale rol is dat niet. Voeden kan niet altijd, maar gelukkig kun je veel andere dingen doen, zoals verschonen, troosten, in bad doen en knuffelen. Spreek af wat jullie handig vinden: neem je een vaste dagelijkse taak op je of zie je wel hoe het loopt. Blijf in elk geval in gesprek. En houd rekening met elkaars ritme (ben jij een avondmens? Mooi dan is de laatste luier voor jou) en elkaars talenten.

Geboorteregeling

Huh? Ja, zeker. Jullie zullen zeker niet de eersten zijn die het overkomt dat je binnen het jaar nog een keer papa of mama wordt. Denk dus al na de kraamtijd na over voorbehoedsmiddelen. Tip: Als je partner borstvoeding geeft, is het niet verstandig de pil te slikken.

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *