Babyzwemmen!

Nu de dagen weer wat korter worden en het buiten weer fris is, is het toch belangrijk dat je baby voldoende beweging krijgt. Om toch een leuk ochtendje of middagje uit te gaan kan je gaan babyzwemmen in een binnenzwembad. Baby’s voelen zich goed op hun gemak in het water omdat het hen doet denken aan hun tijd in de baarmoeder. Babyzwemmen is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind! Baby’s ontwikkelen op deze manier goed hun lichaam, ze krijgen een beter leervermogen en een beter uithoudingsvermogen. Ook voorkom je dat je baby later last krijgt van watervrees!

Baby’s moeten vaak wel wennen aan water. Maar dit begint al thuis, zoals badderen en douchen. Met babyzwemmen leert je baby spelenderwijs met water omgaan en de gevaren die water met zich mee kan brengen.

Jong geleerd is oud gedaan!

Het is goed om te gaan zwemmen met je baby als hij of zij rond de zes tot acht weken oud is. Dit komt omdat bij baby’s de luchtpijp zich automatisch afsluit als zij onder water gaan. Dit reflex houden zij tot zij een week of twaalf zijn. Hierna is het overigens makkelijk weer aan te leren! Het is dus goed om met de baby even onder water te gaan. Na al twee of drie keer onder water weet de baby wat er gaat gebeuren en is het over met het geproest!

Ook heeft zwemmen een positief effect op je baby. Zo is het goed voor het hart en de bloedvaten. Ook hebben baby’s die regelmatig zwemmen met hun ouders minder kans op infecties.

Lekker zweven door het water

Het is natuurlijk een hartstikke fijn gevoel om even gewichtloos door het water te ‘zweven’. Ook baby’s genieten hier van! Baby’s hebben natuurlijke reflexen zoals het omdraaien in het water. Ook wordt tijdens het zwemmen een wederzijds vertrouwen opgebouwd en de band wordt sterker tussen papa, mama en de baby.

Babyzwemmen wordt in veel zwembaden gegeven, let er wel op dat het water niet kouder is dan 30 graden! Als dit wel zo is kan je baby snel afkoelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een lesje babyzwemmen duurt ongeveer 20 minuutjes. Als je merkt dat je baby het koud krijgt, dan stop je wat eerder met de les! Als je baby twaalf weken of ouder is, kan hij of zij zichzelf al beter warm houden in het water.

Ook als je vrij gaat zwemmen met je baby in een zwembad is een half uurtje al meer dan voldoende! Er zijn dan ook veel mogelijkheden om je kinderen het mogelijk en onmogelijke van het water te leren!

Zwembroekjes

Het is niet handig om je baby een gewone luier aan te trekken in het zwembad. Een luier zuigt zich vol met water en wordt hierdoor zwaar. Er zijn wel speciale zwemluiers. Deze zwemluiers zijn vaak herbruikbaar en lekker niet door.

Liever geen luier? Een zwembroekje alleen werkt ook prima! De UV-zwembroekjes van Kinder-Produkten hebben een isolerende werking, hierdoor blijven de eventuele ongelukjes binnen! Wel zijn de UV-zwembroekjes net iets groter dan normale zwembroekjes en past er een zwemluier onder!

LET OP: Neem je baby alleen mee naar het zwembad als hij of zij kerngezond is. Als je twijfelt neem dan contact op met je huisarts!

Nog een aantal handige tips:

Hieronder staan nog een aantal handige tips voor het zwemmen met je baby!

  • Houdt altijd goed toezicht op je baby
  • Beweeg zo veel mogelijk, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je baby afkoelt in het water
  • Smeer na het zwemmen je baby in met speciale olie, hierdoor voorkom je dat je baby uitdroogt
  • Zorg ervoor dat je baby na het zwemmen lekker warm is aangekleed
  • Een verschoningsmatje
  • Een badjasje is altijd fijn om bij te hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *