Baby’s huidje

Baby’s huidje onder vuur

Je baby’s huidje is superzacht, maar ook nog heel erg kwetsbaar. Wat doe jij bij luieruitslag, berg, eczeem of pukkeltjes?

De babyhuid heeft nog niet de zuurmantel van de volwassen huid. En is dus nog niet zo goed beschermd.

Luieruitslag

De huid van je baby’s billetjes krijgt al vanaf de eerste dag heel wat te verduren. De broeierige atmosfeer in de meeste luiers helpt ook niet mee. En de ammoniak uit urine en ontlasting irriteert behoorlijk. Het gevolg: luieruitslag. Een veel voorkomende babykwaal. De huid is rood en pijnlijk, met rode blaasjes op de billen die soms zelfs open gaan. Beslist geen pretje voor je baby!

Dit kun je doen: De huid goed afdrogen, regelmatig verschonen en je baby als dat kan ook eens bloot laten spartelen of kruipen. Een zalf met zinkoxide desinfecteert en zorgt dat de agressieve stoffen uit de ontlasting niet in contact komen met de huid. Denk aan Zwitsal Zinkzalf, VSM Calendulan billenzalf of Lief! Billenzalf.

Berg

Berg is een vettige, gele laag op de hoofdhuid, onder het haar en soms de wenkbrauwen van je baby. Het ziet er niet echt fris uit, maar gelukkig heeft je baby er geen last van.

Dit kun je doen: Berg verdwijnt vanzelf. Je kunt dit wel bespoedigen door er ’s avonds babyolie op te doen en dit een nacht te laten intrekken. De volgende ochtend kun je olie én berg van het hoofdje schrapen bijvoorbeeld met een zacht kartonnetje. Daarna de haartjes wassen en hopen dat de berg niet terugkomt.

Eczeem

Een rode huid op andere plaatsen dan de billen wijst vaak op eczeem. Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huiduitslag. Baby’s ‘erven’ deze kwaal vaak van hun familieleden. Zelf dokteren is meestal niet verstandig. Overleg met je huisarts wat je het beste kunt doen.

Pukkeltjes in het gezicht

Vlak na de geboorte al kan je baby pukkeltjes in het gezicht krijgen. Dit komt niet door de voeding, maar is een gevolg van hormonen. De puistjes zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf.

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *