Koorts

Koorts bij kinderen, gevaarlijk?

Als de temperatuur van je baby is hoger dan 38° C, dan heeft je kleintje koorts. Het klinkt misschien gek, maar koorts is iets positiefs. Maar het is natuurlijk wel fijn als je weet wat je moet doen.

Koorts is iets positiefs. Het vertelt je dat het lichaam van je baby vecht tegen een bacterie of virus. Je hoeft dan ook niet altijd in actie te komen bij koorts. Kinderen hebben sneller verhoging dan volwassenen. De koorts gaat vaak vanzelf over. Houd je kindje wel extra in de gaten.

Paracetamol

Als de koorts echt hoog is, na een inenting of als je baby erg ziek is, kun je paracetamol geven vanaf dat je kindje drie maanden oud is. Is je baby jonger, overleg dan met een arts. Er zijn verschillende doseringen voor baby’s van verschillende leeftijd, te beginnen met 250 mg. Paracetamol helpt om de koorts te verlagen. Een zetpil is makkelijk in gebruik. Het helpt als je de pil eerst in een klein beetje water doopt.

Wat je verder kunt doen

Zorg dat je baby voldoende drinkt.
  • Het is lekker als je je baby af en toe even afsponst met lauw water.
  • Kleed een kindje met koorts niet te warm aan. (De warmte moet weg kunnen.)
  • Vertrouw op je intuïtie.

Naar de huisarts

Naar de huisarts gaan, is in principe niet nodig. Doe dat wel als: je kindje jonger is dan drie maanden, je baby suf of benauwd is, slecht drinkt, braakt of diarree heeft. Ga ook naar de huisarts als de koorts langer duurt dan vier dagen of na een daling weer gaat stijgen.

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *