Baby huilen

Huilen

Een baby huilt om de aandacht van de ouders te trekken. Veel andere manieren om te communiceren heeft hij nog niet. Bovendien is het huilen meestal erg effectief: er zijn maar weinig ouders die rustig kunnen blijven zitten als hun kind huilt! En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling, een baby huilt niet voor niets.

Waarom huilt mijn baby?

Waarom huilt een baby? De ene keer is dat omdat hij honger heeft, de volgende keer zal het zijn vanwege darmkrampjes of een vieze luier. Omdat hij moe is van de vele indrukken, of omdat hij geborgenheid zoekt. Binnen een paar weken zullen de vaste verzorgers van de baby de verschillende huiltjes van de baby uit elkaar leren houden en ook andere signalen steeds beter herkennen en begrijpen. Zo geeft een baby die naar zijn oortjes grijpt aan dat hij moe is en slapen wil. Ook het in de oogjes wrijven, dreinerige huiltjes of gapen duiden op vermoeidheid. Vingers in het mondje en veel kwijlen? Denk eens aan doorkomende tandjes. Lees je de tekenen op tijd en handel je ernaar dan heb je vaker een tevreden baby!

Indrukken en overprikkeling

Huilende_baby

Een pasgeboren baby is een soort spons; hij slaat alles op wat hij hoort, voelt en ziet. Dat allemaal verwerken is nog heel moeilijk. Hij moet hij nog leren dit in banen te lijden. Het is dus zaak ervoor te zorgen dat een baby niet teveel te verwerken krijgt. Ouders kunnen hierbij helpen door een vast patroon aan te houden gedurende de dag zodat de baby weet wat er wel en niet gaat gebeuren: “rust en regelmaat”. In plaats van regelmaat kun je ook “voorspelbaarheid” lezen. Met name die voorspelbaarheid is voor de baby van groot belang omdat hij zo wat makkelijker structuur in zijn hele nieuwe wereld kan aanbrengen.

Troosten

Een baby die langdurig huilt, kun je op verschillende manieren proberen te troosten. De onderstaande tips hebben in verschillende gezinnen hun diensten bewezen.

  • Ga een eindje lopen met de kinderwagen: het geschommel werkt kalmerend.
  • Een eindje autorijden heeft hetzelfde effect als wandelen, maar het is een stuk plezieriger bij slecht weer!
  • Leg een door papa of mama gedragen en ongewassen kledingstuk in je baby’s bed. Als hij papa of mama ruikt, wordt hij misschien ook rustiger.
  • Laat je baby overdag in de huiskamer, in zijn kinderwagen, slapen. Door het geroezemoes weet je baby dat hij niet alleen is.
  • Een baby die constant bij je gedragen wil worden, neem je prettiger mee in een draagzak of draagdoek. Zo heeft hij zijn zin en heb jij je handen vrij.Als niets lijkt te helpen, kun je op het consultatiebureau informeren naar de troostkoffer. Hierin vind je allerlei troostmiddelen en informatie over huilbaby’s. Je kunt hem lenen voor een aantal weken en alles uitproberen.

Huilbaby’s

Sommige kinderen huilen erg veel. Je spreekt echter pas van een huilbaby als je kind gedurende 24 uur gemiddeld drie uur of langer huilt. Voor de ouders is het dan een hele opgave om telkens weer de energie op te brengen om het kind te troosten. Gelukkig blijkt vaak dat het huilen overgaat na de eerste maanden.

Maar als je je nog volop in die moeilijke periode bevindt, is dat maar een schrale troost. Als je een huilbaby hebt, kan het helpen om erover te praten. Je kunt bij je huisarts of het consultatiebureau terecht. Regel af en toe een oppas, zodat je zelf ook even op adem kunt komen. Als je zelf uitgerust bent, kun je veel beter tegen het huilen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *